De OR en het klimaat

De OR en het klimaat

“De wereld wordt wakker en verandering komt eraan. Of jullie dat nou leuk vinden of niet”

Het citaat komt uit de toespraak van Gretha Thunberg in de VN

Geven werknemers om het klimaat?

Is klimaat ook uw zorg? Kan uw OR met uw achterban het verschil maken? Waar gaat het om, in de onderneming, waar u werkt? Gaat het om een andere werkwijze? Zonnepanelen op de gebouwen en spouwmuurisolatie? De producten of diensten zelf? De grondstoffen of afvalverwerking? Is de aandacht voor het klimaat een bedreiging voor uw werk, zoals we begrijpen uit de acties van de boeren op het Binnenhof en bij Researchinstituut RIVM?  Of biedt het juist kansen, zoals ik vermoedt zie bijvoorbeeld:  de (nominaties voor) de Cobouw Award “Bouwers van de toekomst” https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2018/10/genomineerden-cobouw-awards-zijn-bekend-stem-nu-101265196

Ondernemers zijn niet tegen

De namen en de begrippen veranderen door de internationale scholierenstaking. “People Planet Profit” wordt al langer wordt gebruikt om uit te drukken, dat winst niet ten koste van de zorg voor mensen en milieu hoeft te gaan en ondernemerschap niet ten koste van mens of aarde. MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen we dat in Nederland.
“Nodig om de ziel van het kapitalisme te redden”.
Dat staat op de achterflap van het nieuwe boek van onderzoeksjournalist Jeroen Smit, over de voormalig CEO van Unilever, Paul Polman. Het wordt me deze week duidelijk, uit kranten en van TV, dat deze man een belangrijke vertegenwoordiger is van deze stroming. Het boekwerk is pittig maar daar hou ik wel van en het is herfstvakantie, dus op naar de boekhandel.

Aanknopingspunten voor de OR

Ik zie om mij heen mensen die hier iets mee willen, vaak in de privésfeer. Je huis verbeteren bij voorbeeld. Ik ken nog geen OR die hieraan werkt. Waarom eigenlijk niet? Zou dit dan geen punt zijn voor een OR om op te pakken? Vindt een werknemer dit privé wel belangrijk maar op zijn werk niet?

“Duurzaam durven doen” is ook het thema van OR-Magazine in oktober. Niko Manshanden beschrijft, in zeven punten, de aanknopingspunten voor de OR om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord. Door een commissie op te richten, informatie te verzamelen in een rondgang door het bedrijf, dit aankaarten op de overlegvergadering. De moraal is wat mij betreft:

Ga niet zitten wachten op een voorstel van de bestuurder als de OR het belangrijk vindt.

Twijfelt u nog?

De WOR is u tot steun!                                                                 

De Wet op de Ondernemingsraden geeft de OR duidelijke aanknopingspunten om een onderwerp bij de bestuurder ter sprake te brengen. In het overlegrecht is al bepaald dat de OR eigen onderwerpen kan agenderen. 

En! Vergeet het stimuleringsrecht niet:  WOR Art.28 lid4.

Van de genoemde onderwerpen in Art 28 wordt nadrukkelijk verwacht, dat de OR ze ter sprake brengt.

Ik citeer:

De Ondernemingsraad bevordert naar vermogen de zorg van de onderneming voor het milieu, waaronder begrepen het treffen of wijzigen van beleidsmatige, organisatorische en administratieve voorzieningen in verband met het milieu.

Dit lijkt mij duidelijk. Dus pak die handschoen op!

Heeft u nog vragen? Bel ons. Hulp hiermee is Gratizzz

Hielke Boersma & Danella Zuidema

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.