Medezeggenschapsspel: Casa Olivia

Een gemiddeld Nederlands productiebedrijf, in eenvoudige vorm neergezet. Met ontwikkelingen, die u, in uw onderneming, ook kunnen overkomen. Dat is de situatie, waarin de OR zich geplaatst ziet.  Niet moeilijk om zich voor te stellen, ook voor wie zelf niet werkt in de voedingsindustrie. Het spel is zo ontworpen, dat in verschillende spelrondes, de gebeurtenissen elkaar opvolgen zoals in een heel OR-jaar.

Het spel biedt de deelnemers, ingedeeld in kleine teams, de uitdaging, om de OR-kennis die ze al hebben, te gebruiken. De jury beoordeelt hen op verschillende criteria, waaronder de nodige kennis van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Maar niet alleen dat! Er wordt ook gelet op het praktisch hanteren van de belangrijkste rechten en plichten en er is een koppeling met de  essentiële competenties voor een goed functionerende OR.

Het idee voor dit spel is opgekomen, uit een terugkerende vraag van de OR; of ik in hun training aandacht wil besteden aan de WOR, als kennismaking voor de nieuwe leden en voor de rest om hun kennis op te frissen en te actualiseren. Een verhaal vertellen past hier niet, omdat het voor de ervaren OR-leden grotendeels al bekend is.

Ik heb het spel deze maand al een keer uitgeprobeerd. Het MZ-spel “Casa Olivia” is interessant voor een team vanaf 11 deelnemers. Ik wil het graag nog een aantal keren onbevangen spelen met OR-en vanuit diverse sectoren.

Ik twijfel nog, of ik een aparte versie zal schrijven, voor de OR in de zorgsector. Ik kan speciale casuïstiek invoegen, waardoor in het spel de overeenkomsten en  de verschillen bij zorginstellingen uit de verf zullen komen. In de nabespreking zou dit duidelijk aan de orde moeten komen. Ik ben nog op zoek naar een  OR in de zorg die het avontuur met me aan wil. Met de eerste OR, die zich hiervoor aanmeldt, speel ik dit spel voor half geld!

Dit bericht is geplaatst in Medezeggenschap, Spel. Bookmark de permalink.

2 Responses to Medezeggenschapsspel: Casa Olivia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.