De OR en vrijwilligers

Vrijwilligers bedankt

Vrijwilligers in de OR waarom niet?

Recent bezocht ik een ziekenhuis omdat mijn vader wat aan zijn hart heeft. Ik werd daar vriendelijk ontvangen door een “gastvrouw” die vroeg of ik wist waar ik naar toe moest en of zij mij kon helpen met iets. Een prettige ervaring die mij een warm gevoel gaf in een omgeving waar ik met zorgen over de gezondheid van mijn vader naar toe kwam.

Steeds vaker, ook bij mijn klanten in de zorg, kom ik deze mensen tegen, mensen die zich vrijwillig inzetten voor het welzijn van de bezoeker of van de cliënten. De bibliotheek maakt ook dankbaar gebruik van deze groep ‘medewerkers’ wilde ik zeggen.

Medewerkers…. ???

Ja en nee, het zijn geen medewerkers maar ze hebben wel een contract, een vrijwilligers-contract, waarin soms toch echt wel verplichtingen in vermeld staan:

  • verrichten van bepaalde arbeid, bijhouden van kennis en kunde
  • een hiërarchie
  • en een vergoeding (=lees geen vergoeding)
  • Overigens worden vaak wel reiskosten vergoed en benoemt in het contract

Net als een betaalde werknemer heeft ook een vrijwilliger recht op duidelijkheid en moeten er bepaalde afspraken worden gemaakt tussen de vrijwilligers en de organisaties waar zij voor werken.

Hier vind je een modelcontract voor zo’n vrijwilligersovereenkomst.

Relatie-overeenkomst

Als je deze overeenkomst leest begrijp je dat je als vrijwilliger net zo goed belangen hebt, bijvoorbeeld op gebied van deskundigheidsbevordering en ten aanzien van roosters en wijzigingen die daar mogelijk in aangebracht worden.  

En tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk, gaat het ook om het ‘werk’plezier, de voldoening en de bijdrage die de persoon levert aan de maatschappij. 

Zaken die van groot belang zijn en die deze mensen niet meer willen missen als ze ervoor gekozen hebben vrijwilligerswerk te doen.

Gedwongen met vrijwilligers te werken

Veel organisaties werken ‘gedwongen’ of verplicht met vrijwilligers. Een groot deel daarvan kan zelfs niet meer zonder om de continuïteit van hun proces te garanderen.

Ik denk dat je al begrijpt waar ik naar toe wil:

Heb jij wel eens een vrijwilliger in de OR ontmoet?

Bij deze pleit ik voor een het instellen van een vrijwilligersraad of het instellen van een commissie van de OR die zich met de belangen van de vrijwilligers gaat bezighouden.

Er is geen enkele wettelijke beperking om dit op te pakken als werkgever en de OR kan prima gevuld of aangevuld worden met mensen die als ‘vaste’ vrijwilliger verbonden zijn aan de organisatie.

Dus, werkt jouw organisatie met vrijwilligers ga met hen in gesprek en vraag op welke manier de werkgever voor hun belangen kan opkomen en bespreek dan de mogelijkheden van een commissie van de OR voor deze doelgroep of een vrijwilligersraad.

De essentie van medezeggenschap:

Met elkaar in gesprek om de belangen van iedereen in de organisatie te vertegenwoordigen bij de bestuurder aan tafel.

Hielke Boersma en Danella Zuidema

Medezeggenschapsprofessionals voor werkenden én vrijwilligers

Dit bericht is geplaatst in Advies, Medezeggenschap, Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.