Practische leergang: Nieuw in de OR

Er komen altijd weer nieuwe leden in de OR en dat is maar goed ook. Vanuit democratisch oogpunt zijn er op gezette tijden nieuwe verkiezingen. Voor het functioneren van de OR zijn nieuwe leden vaak verfrissend en vernieuwend. Bij een nieuwe start hoort wel wat onzekerheid. Voor de continuïteit is het nodig om voort te bouwen op de afspraken van de vorige lichting en aan te sluiten bij de door hun opgepakte onderwerpen. Vaak zijn in de organisatie al keuzes gemaakt over de structuur van het overleg en de werkwijze. Maar het is ook nodig een eigen inbreng te hebben. Voor een nieuwkomer, die er het beste van wil maken, is het nodig snel de weg te vinden en een bij zichzelf passende rol en bijdrage in de OR te bepalen.

Goede scholing helpt hierbij. Met de belangrijkste vragen voor het nieuwe OR-lid als uitgangspunt. Wat is de kerntaak van de OR en wat zijn de praktische mogelijkheden? Wie zijn de belangrijke gesprekspartners? Wat kan de OR zelf doen om resultaat te halen? Hoe kan de OR bijdragen aan effectief overleg? Hoe selecteert de OR de onderwerpen waar de energie op wordt gericht? Wat kan een OR-lid persoonlijk doen en wat mag er worden verwacht van de collega’s? In de startperiode gaat het echt om meer dan kennis van de Wet op de OR. Hoewel bewust zijn van de wettelijke basis, enig inzicht in de belangrijkste rechten en plichten en die kunnen hanteren, er wel bij hoort.

“Nieuw in de OR” is de naam van een korte en praktische leergang voor de nieuwe leden in de OR. De vorm wijkt af van het traditionele cursusmodel in een conferentiecentrum. Uitgangspunt is dat alle informatie op een dag niet beklijft. Er moet gelegenheid zijn voor uitzoekwerk tussendoor en de toepassing in de eigen organisatie. Daarom is gekozen voor een serie van vijf bijeenkomsten op een vast dagdeel in de week. De doorlooptijd is twee maanden. In dit programma  komen de nodige basiskennis en vaardigheden goed aan de orde.  De OR-leden worden tijdens hun inwerkperiode gecoacht en zijn in de gelegenheid hun ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers.

De  bijeenkomsten zijn gepland in of nabij het centrum van Utrecht.  Neemt u a.u.b. ook contact op als u belangstelling heeft voor deze training op een andere locatie. De leergang “Nieuw in de OR” kan, op verzoek,  voor uw bedrijf op maat gemaakt worden en in company worden uitgevoerd.

U kunt zich inmiddels per workshop aanmelden, met behulp van de inschrijfformulieren op deze website.

Dit bericht is geplaatst in Medezeggenschap, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.