Coaching in de praktijk

“Danella, doe jij eigenlijk nog individuele coaching?”

“Jazeker. Zoals je weet, werk ik vaak met groepen. Maar individuele coaching kan heel goed bij mij! Met veel plezier!”

Ik vind het leuk om te doen.

“Ik heb iemand op het oog, die misschien, …”

“OK, prima. Je kunt mijn contactgegevens doorgeven.  Laat direct naar mij bellen, kunnen we zelf zien of het klikt.”

Het gesprek wat daarop volgt is redelijk kort. Er is geen vast stramien voor maar je kunt verwachten dat er een paar onderwerpen zijn, die zeker aan de orde komen.

“Hallo, met …, komt het uit dat ik nu bel?”

“Ja, zeg het maar…”

Dan hoor ik wie er belt en waarom. Waarschijnlijk stel ik nog een paar open vragen.

Wie ben je? Kun je iets meer over jezelf vertellen?

Ik krijg zicht op de persoon; man of vrouw, leeftijd, werk of niet, laatste opleiding, nationaliteit, woonplaats, gezinssituatie. Het zijn de eerste vragen uit de functionele analyse (FA), zoals we die in de opleiding moesten doen, maar hier gaat het uit het hoofd en in het kort. De leemtes kunnen wel later ingevuld.

Waarvoor zoek je coaching?

We gaan hier niet te diep op in. Ik vorm me wel een beeld. In het eerste contact zijn er altijd al aanwijzingen waar het echt om gaat, ook al is de formulering nog niet zo duidelijk.

 • Gaat het om werk-  of levensvragen? Een probleem oplossen of vaardigheden leren?
 • Wat heb je er zelf al aan gedaan?
 • Wat is de aanleiding om nu de stap te nemen?
 • Begin je hier op eigen initiatief aan of op aanraden van een baas?

Bij mij blijft er ook onbevangenheid. Het kan anders zijn, dan hoe ik het me voorstel. Vanaf het begin is er wel een werkhypothese.  In het proces wat komen gaat, kan die bijgesteld worden.

Welke verwachting heb je van deze coaching?

 • Heb je het al vaker gedaan, en wat leverde je dat op?
 • Misschien heb je een zelfhulpboek gelezen?
 • En als het nieuw voor je is, wat zijn je eerste vragen?

En anders zeg ik er wat over.

Je hoeft het niet meteen allemaal te onthouden. Het komt later in meer detail terug.

Ik ben opgeleid tot psycholoog bij de Universiteit van Utrecht. Ik heb later bij de School voor Coaching de opleiding ’Coaching voor Professionals’ gedaan. Ik ben trainer geweest bij verschillende professionele opleidingsinstituten. Vanaf oktober 2011 werk ik vanuit mijn eigen praktijk.

Dit is wat je bij mij kan verwachten:

 1. Coaching is een geschikte werkvorm, als de gecoachte wil iets bereiken. De eerste bijeenkomst gebruiken we om je leervraag zo duidelijk mogelijk te formuleren, om naartoe te werken.
 2. Een coach helpt je, je eigen antwoord te vinden. Ik moet soms op mijn handen zitten maar ik ga het je niet voorzeggen, wat je moet doen. Ik help je, opbouwend, mild, wel doelgericht, de oplossingen te vinden, die werken bij jou.
 3. Bij mij gaat coaching soms gepaard met oefeningen en methoden, uit mijn trainingspraktijk (zoals RET, TA, open rollenspel, Hata Yoga, mindfulness).
 4. Coaching is vaak afgebakend in de tijd. Een traject bestaat uit vijf tot zeven contactmomenten, in een doorlooptijd van ongeveer 2 maanden. Het eerste gesprek is gericht op kennismaking, afspraken hoe we werken en het verhelderen van de coachvraag. De laatste bijeenkomst is gericht op afsluiting en zelfstandig doorgaan. De tussenliggende bijeenkomsten werk je aan je coachvraag.
 5. Het maakt wat uit, of je gesteund wordt door het bedrijf waar je werkt, of hiervoor kiest op eigen initiatief. Als het bedrijf betaalt voor de coaching, maken we afspraken over de betrokkenheid van je leidinggevende en de informatie die wel of niet verstrekt kan worden.
 6. We nemen voorafgaand aan de start, met elkaar een paar bedrijfsregels door, gericht op een veilig en optimaal werkklimaat voor alle partijen.
 7. Als we met elkaar in zee willen, maken we een afspraak over de betaling. Je krijgt een duidelijke factuur en betaalt vooraf aan de bijeenkomsten. De kosten worden meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekering.
Dit bericht is geplaatst in Coaching, Persoonlijk effectief. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.