Vrouwelijk leiderschap

Vrouwen hebben alles in zich om de top te bereiken.

Geschreven door Joanna Barsh, Susie Cranston en Geoffrey Lewis, uitgegeven door A.W. Bruna in 2009, ISBN 978 90 229 9669 0

Dit boek heeft de titel ‘vrouwelijk leiderschap’ gekregen omdat het is gebaseerd op verhalen van vrouwen met succes en in hoge posities. Het gaat om zeer verschillende vrouwen, wereldwijd, met grote verantwoordelijkheden, die zich staande houden in bijzondere en soms moeilijke omstandigheden. Wat maakt dat ze succesvol zijn, veerkrachtig bij tegenslag, en energiek blijven? Als je hun verhalen op je in laat werken, kun je een aantal bijzondere kwaliteiten opmerken. Soms gaat het om de wil en het doorzettingsvermogen om iets te bereiken, al gevormd in de vroege jeugd. Soms gaat het om de benadering van bijzondere situaties, optimisme, maar ook het kunnen herkaderen van tegenvallers en gericht zijn op nieuwe kansen. Soms gaat het om de manier van contact leggen, omgaan met mensen en ze motiveren. Joanna Barsh groepeerde deze kwaliteiten tot vijf aandachtsvelden, die je apart kunt benaderen en die elkaar geweldig aanvullen. Ze zette ze samen in een eenvoudig en aansprekend model. En ze zocht daarbij naar methoden en benaderingen uit de wetenschap. Zo bieden de hoofdstukken in het boek een prettige afwisseling van biografische levensverhalen, theorie en oefeningen gericht op zelfonderzoek of jezelf versterken.

In essentie gaat het om vijf begrippen, te onthouden op de vingers van één hand:

  1. Meaning
  2. Framing
  3. Connecting
  4. Engaging
  5. Energizing

Een beetje jammer is dat voor deze begrippen geen mooie Nederlandse vertaling is gevonden. Het komt misschien Amerikaans over en dat is het ook. Maar alle vooroordelen ten spijt, ik het boek met rooie oortjes uitgelezen. En pas bij het herlezen viel me de schematische opzet op, die me de eerste keer niet heeft gestoord en die me later helpt om het overzicht te bewaren. Als je geïnteresseerd bent in leiderschap, beveel ik het je dit boek van harte aan. Per hoofdstuk vind je tal van aanknopingspunten, om zelf mee aan de slag te gaan. En bij elkaar geeft het een mooi overzicht.

Het boek is geschreven door vrouwen, gericht op vrouwen maar ook zeker toegankelijk en van belang voor mannen. De Engelstalige titel is eigenlijk adequater: “How remarkable women lead”. “Centered leadership” wordt de benadering  ook wel genoemd. Een begrip wat door mensen die aan yoga doen of iets hebben met Oosterse vechtkunsten met een glimlach herkend wordt. En zo niet: Dicht bij jezelf blijven. Recht op en in balans. Zelfverzekerd en tegelijk open en luisterend.

Joanna Barsh zette het project met hulp van anderen binnen McKinsey door en op het internet kun je hierover van alles vinden en als je wilt zelf je commentaar leveren. Je kunt er aan bijdragen door een vragenlijst in te vullen of commentaar te leveren op de website:

www.mckinsey.com/ideas/books/remarkablewomen

http://centeredleadership.mckinseydigital.com

Ondertussen werkt McKinsey,verder aan de uitwerking van  het begrip “centered leadership”.

Volgens McKinsey:

“Samen met inzichten uit de neuropsychologie, evolutionaire biologie, organisatiekunde en psychologie zijn uit dit onderzoek vijf principes gedestilleerd die in samenhang met elkaar leiden tot een betere professionele performance en een hogere mate van tevredenheid in het leven. Deze vijf principes zijn het vinden van zin en betekenis in het werk, het converteren van negatieve emoties in productieve actie, het aanwenden van verbindingen en gemeenschap, handelen in riskante situaties en het behouden van de energie die nodig is om te veranderen.

Uit een recente McKinsey Global Survey onder executives blijkt dat een leidinggevende die over minstens een van deze competenties beschikt, tweemaal zo goed in staat is als anderen om effectief leiding te geven tijdens een verandering. Leidinggevenden die over meer dan een van de vijf competenties beschikken, blijken viermaal zo effectief.”

Dit bericht is geplaatst in Boek van de maand, De Leesclub, Leiding geven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.